Chinese workshop

Březen 12, 2015 § Napsat komentář

Pomozte nám vyladit mimoškolní aktivity a odpovězte nám na anketu. Děkujeme

Reklamy

Chinese workshop

Březen 12, 2015 § Napsat komentář

 

Jak se chovat nebo nechovat na pohovoru s čínským zaměstnavatelem či školou? Co očekávají, že budete říkat? Platí zde stejná pravidla jako u nás? Mnohem více se dozvíte už v úterý 17. 3. 2015 od 17:00 na dalším CHINESE WORKSHOPU, který proběhne v učebně KB 1.16 (Křížkovského 12) pod vedením našich čínských lektorek. Přijďte taky! Těšíme se na vás!

 

chinese workshop 3 - formal,informal meeting (1)

 

Březen 12, 2015 § Napsat komentář

chinese workshop 2

Adopce tygra ussurijského

Březen 12, 2014 § Napsat komentář

S radostí můžeme oznámit, že dnešním dnem se čínská sekce stala adoptivním rodičem tygra ussurijského v olomoucké ZOO. Adoptivními rodiči jsme po celý rok tj. do 10. 3. 2015.

Katedra asijských studií – čínská sekce ve spolupráci s Česko-čínskou společností, pobočka Olomouc získala prodejem placek 3.000,- na sponzorství tygra ussurijského. Platnost tohoto daru je jeden rok. Spolu s adopční listinou katedra získala i volné vstupy do ZOO, které bude rozdávat za nadstandardní výkony v oblasti práce pro Katedru asijských studií, Česko-čínskou společnost, pobočka Olomouc, Knihovnu KAS a za chvályhodné výkony v oblasti čínských studií.

tygr

Tygr ussurijský

Tygr ussurijský žil původně na rozsáhlém území mezi Bajkalem a pobřežím Tichého oceánu, v současnosti žije takřka výhradně na omezeném území východního Ruska a severovýchodní Číny v blízkosti řeky Ussuri, přítoku řeky Amur. Tuto oblast sdílí s levhartem mandžuským a oba tyto druhy jsou přísně chráněny.

Populace těchto tygrů čítala v roce 1992 v horách Sichote-Aliň 250 kusů a do roku 2004 vzrostla na 350 kusů. Asi 10 % tygrů ussurijských žije v Číně. Odhaduje se, že v pohoří Qingbai na pomezí Mandžuska a Koreje ještě žije asi 20 kusů.

Tygr ussurijský je největší a nejmohutnější kočkovitá šelma, samci mohou vážit přes 400 kg. Největší v zajetí chovaný tygr byl dlouhý 3,7 m a vážil přes 423 kg, samci jsou výrazně větší než samice. V porovnání s ostatními poddruhy tygra je tygr ussurijský světlejší a kresba je spíše tmavě hnědá, než černá. Srst je dlouhá a hustá, typickým znakem ussurijského tygra jsou dlouhé světlé licousy. V oblasti, kde žijí po většinu roku, leží sníh. Tygři jsou proto přizpůsobeni chladnému podnebí, i jejich tlapy jsou větší než u ostatních tygrů a slouží jim jako sněžnice při pohybu ve sněhu.

Tygr ussurijský žije v doupěti v jeskyni, nebo pod vývratem stromu, odkud podniká za dne i za soumraku po pravidelných stezkách výpravy za kořistí. Rádi plavou a přeplavou široké řeky nebo mořské úžiny. Asi z 85 % se živí jeleny a divokými prasaty. V případě nutnosti loví i menší savce, jako jsou zajíci. Nepohrne ani rybami. Dokonce si troufne i na medvěda. Větší kořist si tygr ukrývá a opět se k ní vrací. Doba rozmnožování není vázána na určité roční období. Tygři si hledají partnery a páří se nejčastěji během zimy a na jaře, od konce listopadu do dubna. Samice se častokrát vydává sama na cesty a hledá partnera.

Tygři se páří opakovaně a zůstávají po celou dobu říje pohromadě. Samice mívá po 93 – 111 dnech březosti 2 – 4 mláďata, která kojí až půl roku. Svá mláďata bere na lov kolem pěti až šesti měsíců jejich stáří. Ve dvou letech se osamostatňují a dospívají do tří let. Výjimečně může být jen jedno mládě, ještě výjimečněji pět či šest mláďat. Ve volné přírodě však nikdy tygřice neodchovají více jak tři mláďata.

Tygři jsou velmi ohrožení, nyní se odhaduje asi 500 kusů žijících ve volné přírodě. Tygr je ohrožován lovem pro kožešinu, některé jeho části jsou používány i v čínské medicíně. Je k pláči, že takto majestátná a nádherná zvířata téměř vymizela z volné přírody. V případě tygra ussurijského je smutnou skutečností, že v zajetí žije více tygrů, než ve volné přírodě. V  zoologických zahradách na celém světě je chováno přes 1000 tygrů, kteří se poměrně dobře množí. V zajetí odchovaných velkých šelem je jen malá šance, že se je podaří vrátit do volné přírody, protože již ztratily strach z lidí a schopnost samostatně lovit.

Where Am I?

You are currently browsing the Aktivity ČČS category at Česko-čínská společnost.